Slik velger du rett garasjeåpner

garasjeåpner

Dersom du har garasje, vil du fort merke at det å ha en garasjeåpner eller portåpner kan gjøre hverdagen betydelig enklere. Med garasjeåpner trenger du ikke å gå ut av bilen for å åpne porten hver gang du skal kjøre inn eller ut av garasjen.

Hva skal du se etter når du skal kjøpe en garasjeåpner? Vi skal her se nærmere på ulike kvaliteter en portåpner bør ha. Slik velger du rett garasjeåpner!

Hva er en portåpner?

En garasjeåpner er en liten maskin som åpner og lukker garasjeporten for deg. Garasjeåpneren består normalt sett av en motor, stang og en gummireim eller et kjede. I tillegg har den en brakett til porten, samt en brakett som skal festes til motoren.

Overnevnte holder til en ordinær garasjeport. Har du derimot en ekstra tung port – for eksempel en dobbel garasjeport – kan det lønne seg å velge en kraftigere garasjeåpner som kan gi ekstra løftekraft.

Dersom du skal ha to garasjeporter ved siden av hverandre, vil du som regel trenge to separate portåpnere. En garasjeåpner kan betjenes med en fjernkontroll eller app, avhengig av mekanikk. Porten kan ofte også betjenes med egen trykknapp inni garasjen, eller kodelås.

Portåpnere til garasje leveres også stort sett med tidsstyrt lys, noe som sørger for at garasjen lyses opp i rundt fem minutter. Dette gjør det enklere å parkere bilen dersom garasjen er mørk.

  • Automatisk åpning og lukking av garasje ved hjelp av kjede eller gummireim
  • Styres via fjernkontroll, app, trykknapp eller kodelås
  • Tidsstyrt lys

Slik velger du rett garasjeåpner – steg for steg

Når du skal kjøpe en garasjeåpner, gjelder det å vite hva slags kvaliteter du bør se etter. Dette sørger for at du får en brukervennlig og god garasjeport som kan benyttes i mange år fremover.

Markedets beste garasjeåpner bør for eksempel være stille i drift. En portåpner som skriker kan fort bli et sjenerende element i hverdagen. Pris har også betydning, og det samme har heisehastighet og motorkraft. Ellers er sikkerhet et viktig element å ha i bakhodet.

Stillegående garasjeåpner

Dersom du skal kjøpe en portåpner til garasje, vil som regel valget stå mellom en motor med kjede- eller beltedrift. Sistnevnte har mer stillegående kvaliteter, noe som betyr at du ikke vil oppleve samme grad av støy som dersom du velger en kjededrevet portåpner.

Samtidig vil en garasjeåpner som er beltedrevet kunne koste mer, og slites ut raskere. Husk at både garasjeåpneren og selve garasjeporten kan bråke. Velg derfor en stillegående leddport som er utstyrt med for eksempel kulelagre og nylon-trinsehjul.

Har du en portåpner som åpnes ved hjelp av en kjetting, er det smart å smøre denne med jevne mellomrom. Dette vil sørge for at porten bråker minimalt.

Hva koster en garasjeåpner?

Pris på portåpner er også relevant. Prisen ligger normalt sett et sted mellom 1 500 og 3 000 kroner. Det finnes imidlertid også garasjeåpnere som koster rundt 6 000 kroner.

Prisen på portåpneren din avgjøres av flere faktorer, som mekanisme, kraft og merkevare. Det er altså fullt mulig å kjøpe en billig garasjeåpner dersom du handler på budsjett.

Det er smart å sammenligne priser fra flere ulike leverandører. Dette kan du gjøre ved hjelp av en sammenligningstjeneste.

Heisehastighet og motorkraft

Noe av det flest ser etter når de skal kjøpe garasjeåpner, er maskinens heisehastighet. Som regel måles denne hastigheten i millimeter per sekund. En «treg» garasjeåpner heiser garasjen omtrent 120 mm/s.

De raskeste portåpnerne kan heise garasjen ca. 220 mm/s. Har du en tradisjonell garasjeport, vil dette bety at det tar omtrent åtte sekunder å åpne porten. Det er garasjeåpnerens motorkraft som avgjør heisehastighet.

En liten og lett garasjeport trenger ikke en motor med mer enn et par hundre Nm (newtonmeter). En dobbel garasjeport vil kreve mer trekkraft. Som regel ligger motorkraften et sted mellom 50 og 1 000 Nm.

Velg en sikker garasjeåpner

Det er også viktig å tenke på sikkerhet når du skal kjøpe en garasjeåpner. Sjekk for eksempel at den kommer med klemsikring, noe som kan forhindre klemulykker. Noen garasjeåpnere har en innebygget sikring som forhindrer at du kan klemstre fingrende for eksempel.

Det er også smart å velge en garasjeåpner med fjærbruddsikring. Dette betyr at garasjeporten ikke kan falle lenger enn et visst antall millimeter dersom det skulle være et fjærbrudd.

Finn beste tilbud på garasjeåpner

Dersom du skal kjøpe ny garasjeåpner eller portåpner, gjelder det å finne en som er stillegående, sikker og kraftig nok. Samtidig er det lurt å finne en billig garasjeåpner som fortsatt har høy kvalitet.

Garasjetest.no lar deg enkelt innhente tilbud på garasjeåpnere fra flere ulike leverandører. Tjenesten er gratis og enkel i bruk. Lykke til!