Er du lei av skyhøye boliglånsrenter? Et stort pluss med å bygge garasje er at den øker verdien på boligen din, slik at du kan forhandle om boliglånsrenten med banken.
Det finnes utallige grunner til at du vurderer å bygge en garasje. Kanskje du er lei av å skrape is av bilen hver morgen, eller du lengter etter ekstra oppbevaringsplass? Trenger du et sted å putte både bilen og gressklipperen? Eller kanskje det frister med et ekstra oppholdsrom eller en utleiedel?
En annen god grunn til å bygge garasje er at den kan øke verdien på boligen din. Ikke bare er det en stor bonus når du en gang skal selge, men du kan allerede nå tjene godt på investeringen i form av lavere boliglånsrenter. Du står sterkere i forhandlinger om bedre renter og lånevilkår på boliglånet når du kan vise til en høyere takst på eiendommen.
Men hvor mye øker egentlig en garasje verdien? Svaret er ikke alltid helt enkelt, da det avhenger av flere faktorer. Vi tar en nærmere titt på nettopp dette her i denne lille guiden vår.
Hvor mye kan en garasje øke verdien på boligen?
Hvor mye garasjen øker verdien på boligen, avhenger blant annet av størrelsen, kvaliteten og spesifikke egenskaper ved den. I tillegg kan beliggenheten og tilstanden på selve boligen din også spille en stor rolle. Det er derfor lurt å sjekke hva som er standard i ditt nabolag. Det finnes flere eksempler på suksesshistorier der verdien økte betydelig etter å ha bygget garasje.
Ifølge Bygg.no, endte et ektepar opp med en boligtakst som var verdt 70 % mer enn kostnadene etter å ha bygd garasje. Nøyaktig hvor mye boligverdien øker, er kun mulig å avgjøre ved å be om verdivurdering eller e-takst fra eiendomsmegler. Alternativt kan du kontakte takstmann og be om verditakst. Det er imidlertid e-takst fra megler som er mest brukt for å forhandle om lånerenter.
Økt boligverdi = lavere belåningsgrad
Du står sterkere økonomisk når boligverdien øker, noe som kan gi deg muligheten til å få bedre lånevilkår. Belåningsgraden din blir nemlig redusert når verdien på boligen din øker. Belåningsgrad sier noe om forholdet mellom boliglånet og boligverdien, og den måles i prosent. Jo lavere belåningsgrad, desto tryggere er det for banken å gi deg lånet. Og jo tryggere det er for dem å låne deg penger, desto mer villige blir de til å gi deg lavere renter.
Ta for eksempel 75 %-regelen. I de fleste tilfeller tilbyr banker de beste rentene på boliglån når lånebeløpet er under 75 % av boligens verdi. Du trenger derimot ikke vente til du har betalt ned nok på lånet før du undersøker om du befinner deg under denne grensen. Mange huseiere tar grep for å øke boligverdien og dermed falle under denne magiske grensen, for eksempel ved å bygge garasje eller utføre andre forbedringer på eiendommen.
Takst eller verdivurdering?
La oss si at du har bygget garasje og ønsker nå å sjekke hvor mye den har økt verdien på boligen din. Men bør du be om takst eller verdivurdering? De fleste banker krever at boligverdien dokumenteres med enten e-takst fra eiendomsmegler eller verditakst fra takstmann når du skal forhandle om boliglån. Meglers verdivurdering alene er som regel ikke tilstrekkelig – men e-takst fra megler er derimot mer enn godt nok.
Meglers verdivurdering brukes mest i forbindelse med salg, der den fungerer som en slags innledende konsultasjon. Tjenesten koster derfor ikke noe, ettersom eiendomsmegleren håper at du skal velge dem når du faktisk bestemmer deg for å selge boligen. E-takst fra eiendomsmegler brukes derimot mest til låneformål.
Det er egentlig ikke særlig stor forskjell mellom e-takst og meglers verdivurdering. Eiendomsmegleren ser på nøyaktig det samme, bare at e-taksten dokumenteres ved hjelp av fotografering og resultatene lagres i en database der finansinstitusjoner kan hente ut opplysningene. E-takst krever likevel mer arbeid av megleren, og det er derfor vanlig at tjenesten koster 2000-3000 kroner eller mer.
Denne summen er likevel langt billigere enn verditakst fra takstmann. Verditakst koster ofte ca. 6000-7000 kroner eller mer, avhengig av størrelsen på eiendommen og hvilken type bolig du har.
Garasje er bra for mer enn bare boligverdien
Det er ikke tvil om at en garasje er bra for boligverdien og dermed for din personlige økonomi – men det finnes utallige andre fordeler med en garasje. Ingen flere flere morgener der du må stå og hutre mens du skraper is av bilen! En garasje er altså verdifull for mer enn bare boligverdien, og fordelene strekker seg langt utover økt komfort. Den beskytter bilen din mot vær og vind, noe som kan bidra til å bevare bilens verdi over tid.
Garasjen er et trygt og sikkert sted for oppbevaring, særlig om du investerer i en god lås. Det gjelder ikke bare for biler, men også for personlige eiendeler, verktøy og utstyr. Dermed kan du enkelt sikre bilen og andre gjenstander mot tyveri og hærverk. Akkurat dette kan være spesielt gunstig i urbane nabolag der det ferdes mange mennesker.
Garasjen kan dessuten gjøre boligen din mer salgbar når du en gang skal flytte – den er nemlig verdifull i kjøpers øyne også. Boligmarkedet kan til tider være utfordrende med mye konkurranse, og en garasje kan være “det lille ekstra” som lokker til seg potensielle kjøpere på visning. Du må derimot være veldig forsiktig med å bygge garasje kun for å øke verdien i forbindelse med boligsalg. Det pleier ikke å lønne seg, selv om det finnes unntak fra regelen.
Konklusjon: Så mye øker garasje verdien på boligen
Javisst kan en garasje være en solid investering for å øke boligens verdi, noe som gir deg en sterkere forhandlingsposisjon for å få bedre renter på boliglånet. Men den kan i tillegg gjøre hverdagen enklere og mer komfortabel for deg, samtidig som den beskytter en rekke andre verdifulle eiendeler. Bilen, syklene, gressklipperen – alt det kan du sette trygt vekk et sted der verken tyver eller dårlig vær kan herje med dem.
Bare husk at det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye en garasje øker verdien på boligen, uten nærmere undersøkelser. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med en dyktig eiendomsmegler for å vurdere verdiøkningen for nettopp din eiendom.