Garasje med solceller: billig strøm til både hus og elbil

Garasje med solceller

Solcellepaneler på hustaket kan hjelpe deg med å kutte strømregningen – men visste du at en garasje med solceller kan gi deg billig strøm til både hus og elbil? Og har du ikke elbil, kan du bruke den egenproduserte solkraften i boligen din.

Hvorfor bygge en garasje med solceller?

Solenergi blir mer og mer populært blant norske huseiere, og det popper stadig opp solcellepaneler på hustak, garasjetak og låvetak. Du som skal bygge garasje har en stor fordel, ettersom du kan tilrettelegge garasjetaket for solcellepaneler helt fra starten av. Panelene kan nemlig vare i opptil 30 år, og taket bør derfor være i god stand før du monterer dem.

Taket bør også være utformet på en slik måte at du får plass til flest mulig solceller. Størrelsen har derimot ikke alt å si – du kan få høytytende solcellepaneler som produserer mye strøm. Dermed kan solcelleanlegget være ganske lønnsomt, selv om du har begrenset med plass på garasjetaket.

Du kan dessuten utvide solcelleanlegget ditt ved å montere paneler både på hustaket og garasjetaket. Dette kan være en god løsning for deg som vil ha et større anlegg og produsere mest mulig solkraft til både hus og elbil. Selv om du ikke er klar for å kjøpe solceller nå, kan det endre seg i fremtiden. Det kan derfor være smart å bygge et garasjetak med plass til paneler.

Hvis det ikke frister med solcellepaneler, kan du bygge garasje med solcelletakstein, skifer-lignende solceller eller integrerte solceller istedenfor. Da ser garasjetaket ut som et helt vanlig tak med et estetisk og stilfullt design. I dag finnes det mange spennende alternativer til tradisjonelle paneler. Likevel har du et eget solcelleanlegg i garasjen som forsyner deg med strøm i mange år fremover.

Integrert solcellelading for elbiler

Du kan enten bygge garasje med integrert solcellelading, eller du kan bygge en vanlig garasje og montere solceller i ettertid. Det finnes flere løsninger, og det er verdt å utforske dem for å undersøke hva som er mest lønnsomt for deg. Hvilken type garasje du bør bygge og hvilke solceller du bør ha, avhenger av strømbehovet ditt og hvor mye solkraft det er realistisk å produsere der du bor. 

Strømproduksjonen avhenger blant annet av:

  • Solinnstråling
  • Antall soltimer i året
  • Størrelsen på anlegget
  • Hvilke typer solceller du velger
  • Utformingen på taket (hvor mange paneler du har plass til)

En av de spennende fordelene med en garasje med solceller er altså muligheten til å lade elbilen din med solenergi. En garasje med integrert solcellelading til elbil er et utmerket eksempel på hvordan ny teknologi kan gjøre livet enklere og mer bærekraftig. Solcellepanelene produserer strøm, og den kan brukes til å lade opp elbilens batteri. 

Ikke bare er det praktisk, men det er også økonomisk smart. Ved å lade elbilen din med solenergi, sparer du enda mer på strømregningen og reduserer behovet for å kjøpe strøm fra nettet. Dermed blir elbilen enda mer bærekraftig og økonomisk, sammenlignet med å kjøpe strøm fra strømleverandøren din for å lade den.

Du kan likevel kjøpe strøm fra strømnettet til å lade bilen, hvis du i perioder ikke produserer nok selv.

Slik bygger du en garasje med solceller

Hvis du ikke kjøper en garasje med integrert solcellelading, må du som sagt bygge garasjen først og deretter montere solcelleanlegget. Du bør ha en solid plan for garasjebyggingen. Velg riktig sted, slik at solcellepanelene får maksimal sollys gjennom dagen. Sjekk også lokale byggeregler og skaff deg nødvendige tillatelser før du starter byggearbeidet.

Neste trinn er å designe garasjen din og velge passende materialer. Tenk over dine behov og estetiske preferanser, samt hva som matcher boligens fasade. Når det gjelder materialer, bør du velge kvalitetskomponenter som er slitesterke. Taket må være robust nok til å bære vekten av solcellepanelene.

Når selve garasjen er på plass, er det på tide å installere solcellepanelene. Du må velge hvilken solcelleleverandør du vil kjøpe fra og bruke profesjonelle installatører. Panelene må monteres på garasjetaket i riktig vinkel for optimal eksponering for sollys gjennom dagen. Sørg for at de er riktig tilkoblet det elektriske anlegget for å kunne forsyne garasjen og elbilen med strøm.

Vi anbefaler at du får hjelp til planleggingen fra både garasjeleverandører og solcelleleverandører. En erfaren solcelleinstallatør og en dyktig entreprenør vil kunne veilede deg gjennom prosessen. Da kan du føle deg trygg på at garasjen er optimalt utformet for solenergiproduksjon og at solcellepanelene er korrekt installert.

Viste du at du kan få tilbud på ny garasje med solceller hos oss?

Konklusjon: Garasje med solcellepaneler kan være et smart valg

Med riktig planlegging, kvalitetsmaterialer og profesjonell installasjon, kan du realisere drømmen om en garasje med solceller. Denne miljøvennlige og kostnadseffektive løsningen gir deg billig strøm til både huset ditt og elbilen din. Samtidig kan du redusere karbonavtrykket ditt og ta enda et skritt mot en bærekraftig fremtid.

Lykke til med byggingen og måtte solen skinne på garasjetaket ditt!